Скрит талисман, който пази товара, каруцата (колата и всякакви превозни средства), оборите, помощни постройки (например плевнята, цеха с машините)част от двора, понякога малките бебета и деца от лошо по пътя, от зла среща, от злополука, от уроки, катастрофи и премеждия.

Този талисман в миналото е ползван най-често от керванджиите да пази товара и каруците, както и от всички което са пътували с някакво превозно средство. Той се е скривал в плетката на камшика, в пискюла вързан на животно, товар или каруца, в платнена или друга украса на превозното средство, в детска кукла или друга играчка или в червения пискюл, закачен на бебешката количка или на повоя. Този талисман не е достатъчно силен да предпази пораснал човек. До като талисмана за успешни пътувания и против стъпване на самодивско място дори при сериозна катастрофа или множество лоши места пази хората вътре и извън превозното средство (дори да се наранят, да няма сериозни травми и смърт), но не пази самото превозно средство. Скрития талисман пази превозното средство, товара му, сградата на обора (без животните), плевнята, заедно със сеното и другите неща вътре и други помощни постройки с инвентара в тях (може да се ползва за различни работни помещения). Бебетата и малките деца пази от зло, някои магии, сериозни злополуки и травми, защото те са малки и не са дорасли за талисмана за пътуване, който има много голяма сила и е неподходящ за тяхната крехка възраст.
Много важно е този талисман да се вижда, да „влиза“ в очите на хората и едновременно с това до не се вижда, да е скрит в нещо, за да не може хорските погледи да му изпият силата. Има и задължителни елементи, които трябва да съдържа във външния си вид. Спазила съм всички изисквания и независимо, че външно изглежда като смешно животинче, това си е много сериозен и силен талисман. Действа до 3 години. Ако по някакъв начин се наруши целостта на талисмана, той бъде изгубен или опран, той губи силата си, но трябва да се направи справка дали има направена магия за смърт или някакво друго негативно въздействие, които да се премахнат и да се вземе нов. Загубилите сила талисмани се изгарят или се пускат в река, в никакъв случай на боклука, защото следващите няма да действат.