Из тефтерите: „Магически нравоучения“

Много хора си представят обучението, като по филмите за Хари Потър с магически жезли, казани и вещици, които показват как се лети. Истината и реалността са съвсем различни. Обучението започва обичайно не толкова с рецепти за талисмани и ритуали, най-вече запознаване с светогледа на врачките, магьосниците и вещиците. Някой от тези поучения и разбирания днес все още са ценни. Позволявам си да споделя автентичните поучения, записани през 1972г. от мен Розмари Казасова. Следва да се отбележи, че всички тези поучения са записани във времето на комунистическото управление на страната, когато всякакви подобни интереси или  занимания са бяха жестоко преследвани. Именно затова със своята мъдрост и способност да предвидят бъдещето, множество врачки, баячки и магьосници са предаваха знанието си писмено и устно, така че то да може да остане за поколенията. Смятам, че  този текст е ценен, както като  е етнографски материал, който  предоставя една друга автентична гледната гледна точка за магическият светоглед, не повлияна от западната литература. Записките не са осъвременявани и текста е точно така както  беше продиктуван.
„Защо хората викат, че магесниците, вещерите, билярите, баячите и други наши хора живеят вечно или поне по 100 години?“ Записано от баба Иванка от махала край Сомовит октомври 1972 година.
„Казаното се помни, но става така, че е и до време, а записаното остава и спомня казаното. Пиши всяка моя дума и знай, че боща не говоря. Много неща знаеш, но има още да учиш, нашия занаят се учи до като си жив, ако не от хора, с времето опита те учи, важно е да помниш и да не повтаряш грешките, а греши всеки, сал мрел чиляк да нема. Нявгаш ни можем да помогнем, но ако всичко сме направили като света, то тогаш Силата, Божията ръка или някоя от стихиите е спряла направеното. Ни за туй не носим вина, но треба да знаем, че всичко което треба сме казали, сложили, наричали. Тогава квото и да стаа ни сме чисти пред Бога.
Като ти викат Баба врачка нищо, че си млада, няма да се сърдиш, туй е защото тъ уважават. Туй значи, много животи си живяла и многу сила имаш, но треба да ти река, че има неща които треба да праиш, дори да си много на зор. Всички баяния, муски, талисмани, пазичи и прилепи винаги треба да се платят с пари и разни други неща, кой каквото даде. Ти треба да зимаш сичку. Не се хили, а пиши, аз говорим както си знаем, но и магии много ще ти дам за туй не ми се смей на думити… Каквоту земиш от ората отделяй десетък, а мой и двасетък за църкви, манастирища, гладни, бедни и болни. Давай си десетъка за Бога, за да ти е харно всичко де си взела и да ти носи хаир. (Изглежда съм обяснила, че на този етап за ясновидстване не мога да вземам пари, защото за това говори следващия текст) Ти за гльеданье сигъ ни мойш да земаш пари, щото Бог тий рекъл да си безсребърница, ама за другите неща, ако не ти платят няма да стане направеното – на майка си, на детето си да прайш нещо и те тряба да плватят, защото няма да фане ред. Ората викат, че оджа, вещерка и др. не могат да си помагат на родата. Туй ни е верну. Може, ама всеки треба да даде пара, ако не даде не става. Ти си още маленка, но и на теб Бога ша кажи кога и колко да вземаш. Плащането на гледанье, магия, вода, отвара, муска е особен курбан за живот и здравье, чиляка дава за своето си късмет и нуждата на която треба да се помага, откупва от Бога, а отделно може чиляка и друг курбан да прави, дар да дава, чешма да срои, защото кога чиляк дава Бог стократно му въздава. А ти от това което си взела, даваш на църква или бедни. Има неща, които може да дадеш и по-ефтинко, но има и такива дето голям откуп сакат и за тях даже ти треба голяма плата да даваш. Дават се само пари, пари и стока, но само стока без никаква пара не става. Ако ти дадат малка пара и пиле, наготви го и сипни в една чинийка и нахрани някой беден човечец, вдовец, вдовица, болен или недъгав. Ако освен пара са ти дали нещо де ти не обичаш – дари го на други, треба да приемаш сичко що ти дадат, а след туй не го хвърляй на бунището, а го дари на тези, които немат. Ако дадат само пари пусни лепта в църква или друго свято място и пак дай на гладните, да ти не свиди, колкото повече даваш, толкова повече имаш, защото кога чиляк дава както вече ти казах Бог стократно му въздава туй важи както за другите, така и за теб.

Ако някой е недоволен от това дето си му го нарекла или направила (ама много важно е ти да си направила всичко честно, точно както ти е предадено и с добро сърце) и поиска да му върнеш платата и стоката, дори туй да ни е веднага, ти да си похарчила и раздала пари и стока ти тогиз не се ядосвай, радвай се, пей и играй! Върни всичко, ако е минало времи и няма нищо от неговото, купи ново, дори да си на загубено, на теб леб купен с такива пари ти не требе. Влез в църква, манастир, иди на скала, или на поле или на река, застани към изгрева, дигни и двете си ръце към Бога и кажи тайните думи. След това се поклони до земи. Три пъти протегни ръце и кажи и три пъти се поклони! Не забравяй последната дума, много е важна. След това може да благодариш за всичко с което Бог те дарява и като си свършиш другите работи може да си ходиш. Бог не обича хората, които даряват, а след това си искат дарът обратно. Силата на Бог е най-вече в това, че ни дава живот. Той съди и наказва виновния, но ако ти си чиста Той взема от годините живот на провинилия се и ги принажда към твоите. Ти за едно пиле, неколко яйца, чорапи, сетре или каквито и да е пари не можеш нивгаш да си купиш живот, а тъй сам Бог ти ги дарява. Пролетес аз направих 94 годин, като живот много отдавна трябваше да съм там горе, ама от такива неблагодарници Бог продължи живота ми с поне 35 годин. Вече ми е време да си отивам, ама Той още ме държи. Заради лошотията и алчността на хората на които помагаме Бог удължава живота ни и ние живеем много, а като предадем от знанията си на хора като нас, като теб, Бог опрощава много от греховете ни. И още нещо Бог не е само икона в църква, Той е Създател, той е Земя, Небе, Месец, Слънце, Снег, Воздух, Вода, Ураган и Земетръс, Той е и цялата красота на света, която виждат очите ни, цялата любов която пали сърцата ни, Той е всичко! И ти, за да помагаш и да бъдеш силна вещерка трябва да обичаш хората и да искаш да им помогнеш. На теб Бог ти е дал много повеч от на други. Аз видях, че в теб няма мъст, омраз и лошотия и за туй ще ти дам много от това което знам, но ще го чуваш и ще го криеш, не е то всички ора. Туй дето сега писа е много важно за постеля на останалите неща дет ще ти разказвам другите пъти.“

Откъс от книгата“Български народни магически вярвания и ритуали“ от Розмари Казасова